• Project: Renovatie woonhuis Brugge
  • Ontwerp: dmvA
Dit is de grid-sizer. Do not remove!

Renovatie woonhuis Brugge

Blikvanger bij dit renovatieproject van het Mechelse architectenbureau dmvA zijn de Vitrocsa-schuiframen waarvan de opengaande delen elkaar kruisen. De profielen van deze schuiframen hebben een aanzichtbreedte van slechts 2 cm, wat het geheel een erg minimalistisch uiterlijk verleent. Door te variëren in de positie van de opengaande delen kan de achterbouw ofwel fungeren als een overdekt terras, ofwel als een uitbreiding op de leefruimte.

Na een functionele en bouwfysische analyse van de bestaande woning werd beslist om de historische waardevolle voorbouw te restaureren. De bestaande aangebouwde annexen die het zicht op de tuin belemmeren werden vervangen door een goed geïsoleerde uitbreiding met veel glas.

Schuivende glazen wanden
Als uitbreiding is een maximaal beglaasd paviljoen aangebouwd dat, door middel van kruisende glazen schuifpuien flexibel opdeelbaar is in vier ruimten, vier kwadranten. Inspelend op de stringente stedenbouwkundige voorschriften van de stad Brugge waar enkel schuin hellende daken worden toegestaan, is elke ruimte – elk kwadrant – bovenaan begrensd door middel van een afgeknot piramidevormig dak met lichtkoepel.

‘Intelligente’ tuinkamer als natuurlijke klimaatbeheerser
De uitbreiding huisvest respectievelijk het sanitair met vestiaire, een polyvalente ruimte met loopband, de keuken en een ‘overdekt terras – tuinkamer’. Deze ruimte is aan de tuinzijde afsluitbaar met een schuifpui en kan tijdens de zomermaanden gebruikt worden als een overdekt terras die alzo een natuurlijke zonwering vormt voor de zuidwestgerichte beglaasde gevels. In de tussenseizoenen en in de winter kan dit overdekt terras omgevormd worden tot een tuinkamer waarbij zonlicht maximaal kan worden gegenereerd tot warmte.  Bovendien wordt deze tuinkamer alzo een volwaardige binnenruimte met de allure van een buitenruimte. Flexibiliteit leidt tot dubbel gebruik van ruimte.

Zen
Door de gevels van de uitbreiding maximaal te beglazen, door het gebruik van het minimale schuifraamprofielen alsook door het gebruik van dezelfde afwerkingsmaterialen binnen en buiten vervagen grenzen tussen binnen- en buitenruimte. Het buitengevoel alsook de witte gedetailleerde binnenafwerking leiden tot een rustgevend zen-achtige interieur.

De grenzen vervagen tussen binnen- en buitenruimte