• Project: Val Benoît Luik
  • Architect: Baumans-Deffet en Alain Dirix, studiebureau Lemaire
  • Aannemer: Groven+ /Groven Portal/Gaspard en Vorsselmans
  • Fotograaf: ®SPIE
Dit is de grid-sizer. Do not remove!

Val Benoît Luik

Val Benoit, een strategische plek, bij het binnenrijden van Luik-Zuid, aan de oevers van de Maas, op een boogscheut van het nieuwe station Guillemins en niet ver van de toekomstige tramlijn, maakt zich klaar om een nieuw leven te beginnen op een oppervlakte van ca. 30.000m². Het nieuwe VAL BENOIT zal een efficiënt en duurzaam alternatief bieden voor businessparken die aan de rand van de stad gevestigd zijn. Val-Benoît is een project in meerdere fasen, te beginnen met de renovatie van het gebouw voor Civiele Bouwkunde.

Kernelementen van dit project :

  • renovatie en herbestemming van een grote site
  • gemengd project : de site combineert economische activiteiten met woningen en andere aanvullende en gemeenschappelijke functies en diensten (kinderopvang, restaurants, vergaderzalen, opslagruimtes …)
  • verticaliteit : de bedrijven zullen de ruimte zo rationeel mogelijk bezetten, op verschillende niveaus
  • duurzame ontwikkeling : realisatie van het project op basis van de vier elementen van duurzame ontwikkeling: milieu, economie, maatschappij en cultuur
  • “cocon” van bedrijven : plaats voor startende bedrijven om hen te helpen op eigen benen te staan

Dit gebouw vereist weinig energie, onder meer dankzij de plaatsing van driedubbele beglazing en het raamwerk met hoge prestaties voor de 4 500 m² raampartijen aan de gevels.

Een hoofdvereiste was dat alle raam- en vliesgevelsystemen in stijl moesten komen van de oude stalen ramen en bijkomend was er de vereiste van een veel hogere isolatiegraad door het gebruik van driedubbele beglazing. Om dit te realiseren werd gekozen voor het Schüco AWS 75 WF.SI+ raamsysteem dat een smalle aanzichtbreedte biedt en dat een standaard aansluiting biedt op de vliesgevels. Voor de grote vliesgevels werd gekozen voor het Schüco FW 50+ SI dat qua uitzicht doet denken aan de oorspronkelijke stalen profielen. Voor de opendraaiende elementen in de vliesgevels werd gekozen voor een systeem met verdekte vleugels. Het voordeel hiervan is dat het een minimalistisch uitzicht biedt waardoor de stijl beter gerespecteerd bleef. Ook de gekozen grijsgroene kleur sluit nauw aan bij de originele kleur van de oude stalen profielen.

Om potentiële oververhitting in de zomer te vermijden werd gebruik gemaakt van het Schüco CTB zonweringsysteem met aluminium lamellen, wat ook aan de esthetische vereisten kon voldoen. De lamellen in geanodiseerd aluminium hebben een hoge windstabiliteit en ze bieden een doeltreffende bescherming tegen fel zonlicht terwijl ze toch natuurlijk daglicht doorlaten. Een automatisch klimaatdetectiesysteem bestuurt de stores die ook uitgerust zijn met een elektrische bediening die aan de gebruiker apart de mogelijkheid biedt om de werking af te stemmen volgens de eigen behoeften.

Het gebouw van de burgerlijke bouwkunde of Génie Civil heeft een enorm potentieel dankzij de zeer grote plateaus die er aanwezig zijn. “De taak bestond erin om de ruimte te herorganiseren, beter gebruik te maken van het licht door het binnenhof vrij te maken en er een doorgang te creëren die de circulatie in het gebouw in goede banen leidt. Zo komt ook de modernistische architectuur van het gebouw volop tot haar recht en is het tegelijk uitgerust met energieprestaties van het hoogste niveau”, aldus Bernard Deffet, ontwerper van het project.

Duurzame ontwikkeling van een site voor economische en gemeenschappelijke functies en diensten in combinatie met woningen.