• Project: PI Zaandam
  • Architect: EGM Architecten en Mecanoo Architecten
  • Aannemer: Ballast Nedam Speciale Projecten
Dit is de grid-sizer. Do not remove!

PI Zaandam

Gevelconstructeurs Vorsselmans en De Groot & Visser uit Gorinchem (Nederland) slaan de handen in elkaar bij de bouw van een nieuwe penitentiaire inrichting (PI2) in het Noord-Hollandse Zaanstad. De specifieke technische eisen, in combinatie met de hoge bouwsnelheid, hebben ertoe geleid dat beide gevelexperts hun krachten en kennis bundelen in de vennootschap “VGV Façades”. De totale gevel zal in maart 2015 gemonteerd zijn.

Pi2

Ballast Nedam en Imtech verwezenlijken onder de consortiumnaam “Pi2” de nieuwbouw van een penitentiaire inrichting in Zaanstad. Deze nieuwe inrichting zal plaats bieden aan ruim 1.000 gedetineerden.

 

Bijzondere eisen

Het humane aspect is in het ontwerp volop aanwezig. Elke cel kijkt bijvoorbeeld uit op een binnentuin, en het is door de oriëntatie niet mogelijk om vanuit de ene cel in de andere te kijken. Door het toepassen van een bijzondere glassamenstelling om de gewenste uitbraakweerstand te bieden, zijn traditionele tralies of hekwerken voor de celramen niet meer nodig.

Veiligheid is een belangrijk ontwerpthema. Door de specifieke gebruikersdoelgroep worden er bijzonder zware eisen aan de gevels gesteld. Zo ontstaat er een mengeling van in- en uitbraakwerendheid, brandwerendheid en kogelwerendheid (tot en met het zwaarste kaliber dat omschreven wordt in de Europese normering). Ook voor de deuren gelden bijzondere eisen (voor brand-, vlucht- en gijzelingsfuncties).

 

VGV Façades

Omwille van de hoge technische eisen en de bouwsnelheid hebben Vorsselmans en De Groot & Visser samen de vennootschap VGV Façades opgericht. VGV Façades zal 696 celramen en meer dan 1.130 vliesgevelelementen, deuren, lichtstraten, entreegehelen en patio’s realiseren in een totale doorlooptijd van zes maanden. De gevel zal in maart 2015 gemonteerd zijn.

Vorsselmans en de Groot & Visser slaan de handen in elkaar