• Project: Politiekantoor met appartementen, Wuustwezel
  • Architect: LV Architecten
  • Photographer:Liesbet Goetschalckx
Dit is de grid-sizer. Do not remove!

Politiekantoor met appartementen, Wuustwezel

Politiekantoor met appartementen te Wuustwezel

“Een gevel voor een appartementsgebouw in een dorpskern die anders is dan alle andere gebouwen.” – Dat was de boodschap van de bouwheer aan de architect.

LV architecten uit Wuustwezel heeft hiervoor een unieke gevel ontworpen met uitsluitend gebruik van glas en aluminium.

De gevel bestaat uit vliesgevelelementen van het systeem Schüco FWS60CV. Uniek aan dit systeem is dat alle opengaande delen geïntegreerd zijn in het gevelsysteem waardoor ze onzichtbaar in het gevelvlak aanwezig zijn. Tevens zijn de glazen borstweringen in de stijlen opgenomen, zonder extra voorzieningen. Zo ontstaat een zeer transparante en veilige gevelvulling.

Tussen de ramen is gewerkt met aluminium gevelbekleding van het type Alucobond. Deze platen zijn in een 3D model uitgewerkt waardoor er reliëf in de gevel ontstaat. De architect omschrijft dit als volgt: “De voorgevel bestaat uit een ‘raster’ van aluminium kaders waarin grote raampartijen worden voorzien. Door de aluminium kaders ‘willekeurig’ te laten verspringen wordt er een zekere speelsheid gecreëerd in het straatbeeld. Wij zijn van mening dat er op deze manier voldoende levendigheid en speelsheid in de voorgevel wordt gebracht, ondanks het feit dat het merendeel van de ruimtes gericht aan de straatzijde slaapkamers zijn.”

De bronskleurige anodiseerlaag zorgt voor een levendige gevel naargelang de lichtinval. Dit met respect voor natuurlijke tinten.

Het gehele gebouw is ontworpen en uitgevoerd als energie neutraal gebouw – E-peil 0. Met behulp van triple beglazing, extra gevelisolatie, zonnepanelenop het dak en warmtepompen zullen de gebruikers gedurende de levensduur van het gebouw van een neutraal energieverbruik kunnen genieten.

Dit ontwerp was zodanig tot de tevredenheid van de gemeentelijke overheidsdiensten, zodat besloten werd om in de commerciële ruimte op het gelijkvloers de lokale  politie te huisvesten.

Vorsselmans is van mening dat we met dit project duidelijk hebben gemaakt dat appartementsgebouwen niet altijd tot saaie architectuur moet leiden.

 

Een appartementsgebouw als geen ander in het midden van de dorpskern.