Louise-Marie, een parel in’t stad

“Heb jij ons Louise Marie gezien?”

Nee, we hebben het hier niet over een dochter, vriendin of collega. Het gaat wel degelijk over een bouwproject. Naast de Singel in Antwerpen werd op het terrein van het vroegere kinderziekenhuis een echte eyecatcher gezet van 14 verdiepingen met als projectnaam “Louise Marie”. Het gaat om 207 appartementen die verdeeld zijn over 2 gebouwen (Louise & Marie) en worden verbonden door een indrukwekkend glazen akoestisch scherm.

En dat is waar wij in het plaatje passen!
Vorsselmans heeft dit ganse project geëngineerd en uitgevoerd. Het scherm is 47m hoog en 22m breed en vormt een akoestisch microklimaat in de gemeenschappelijke binnentuin van de bewoners. Op vlak van thermische werkingen bood dit scherm ons zeker een uitdaging. De gebouwen zijn namelijk minder onderhevig aan thermische werking vanwege isolatie; ze hebben een relatief constante temperatuur van 20°C. De kolommen en de bovenbalk zijn niet geïsoleerd en zijn dus onderhevig aan temperatuurschommelingen, d.w.z. dat ze krimpen in de winter en uitzetten in de zomer. De specifieke uitdaging was om de thermische werking van de betonstructuur van het scherm te laten rijmen met die van de twee gebouwen, zowel verticaal als horizontaal. Hiervoor hebben we een extrusie profiel ontworpen om alle mogelijke zettingen te kunnen opvangen!

Dat we houden van uitdagingen is zeker – blij dat we hiertoe ons steentje konden bijdragen. #trotsoponswerk!

Uiteraard werken we op dergelijke projecten nooit alleen. In de film hieronder lichten Aliplast & Vorsselmans graag toe hoe dit project precies vorm kreeg en waarop wij onze expertise konden inzetten. Een #samenwerking om trots op te zijn!

Aliplast levert kozijnen bij project Louise Marie in Antwerpen (video)

Een echt huzarenstukje in’t stad waar wij trots op zijn!