• Project: Entreegebouw AMC, Amsterdam
  • Architect: Ontwerpcombinatie Nuy Van Noort/ temp.architecture.urbanism/Studio BLAD
  • Aannemer: Bouwcombinatie MedicomZes/HOMIJ Technische Installaties/Van Kessel Sport en Cultuurtechniek
Dit is de grid-sizer. Do not remove!

Entreegebouw AMC, Amsterdam

Entreegebouw AMC, Amsterdam

Het entreegebied van Amsterdam UMC, locatie AMC, verandert in een groene omgeving voor patiënten, bezoekers, medewerkers, studenten en buurtbewoners. Midden in dit parkachtige landschap komt de hoofdingang van het ziekenhuis: een centrale ontvangsthal in de vorm van een glazen paviljoen. Het AMC, begin jaren tachtig in gebruik genomen, was dringend aan een nieuwe hoofdingang toe. Het huidige toegangsgebied, een jungle van asfalt en auto’s, maakt de entree niet erg plezierig.

Over het project
Het verhoogd gelegen entreegebouw (circa 2.000 m2 BVO) is vormgegeven als een paviljoen dat de hoofdentree en de entree polikliniek van het ziekenhuis verbindt en strategisch aanhaakt op de routes in het academisch ziekenhuis. Het heeft straks roltrappen, tochtsluizen, een ronde vliesgevel, houten plafonds en een fraaie afwerking.

Vorsselmans gevels
Op het maaiveld (niveau parkeren) heeft Vorsselmans een ovale vliesgevel met twee verschillende radii gerealiseerd. Bezoekers kunnen het gebouw betreden via twee tochtportalen, ieder bestaande uit een tourniquet en twee stuks dubbele automatische schuifdeuren. Via de (rol)trap door een ronde vide stijgen bezoekers naar het niveau van het hoofdpaviljoen.
Het hoofdpaviljoen wordt gevormd door een vliesgevel van 6m hoog en 8 verschillende radii. Dit paviljoen en de overstekende ovale dakrand worden gedragen door een staalconstructie die rust op slechts vier stuks stalen kolommen. De gebogen bovenregels van de vliesgevel van het hoofdpaviljoen zitten hoger dan het houten plafond.
Het plafond is gemaakt van houten latten die aan de buitenzijde, onder de dakoverstek, op hetzelfde niveau doorlopen waardoor de ronde met hout beklede ontvangstbalie als los element in de ruimte staat.
Bezoekers maken hier de keuze tussen de hoofdentree en de polikliniek, beide via een loopbrug over parkeerniveau.

De loopbruggen zijn grotendeels voorzien van gebogen vliesgevels, waardoor de bezoeker een vloeiende doorgang ervaart naar het ziekenhuis. De overgang van nieuw naar oud wordt geaccentueerd door een zone van aluminium beplating op houten achterconstructie. Deze beplating wordt door Vorsselmans geleverd en zorgt ervoor dat onder andere brandblussers en vloerverwarmingsverdelers vakkundig uit het zicht worden onttrokken.
Ter plaatse van de zone waar de loopbruggen aansluiten op de gevels van het ziekenhuis zijn de bestaande puistroken verwijderd.
Hiervoor hebben we een maatwerkoplossing bedacht in standaard kozijnprofielen zodat de zone rondom loopbruggen naadloos aangesloten wordt met bestaand gebouw.

Het project wordt gekenmerkt door de vele gebogen ruiten, ruim 120 stuks. De regels zijn gebogen door firma Kersten Europe en de gebogen beplating (o.a. dakranden van de loopbruggen en boeiboorden van tochtportalen) werd vervaardigd door firma VPT Perforeertechniek.

Duurzaam ontworpen
Sloopafval van de bestaande entree zal worden verwerkt in de terreinverharding. Ook alle ontgraven grond wordt hergebruikt binnen het project. De natuurrijke omgeving wordt gecreëerd door het gebruik van veel vegetatie en water, waarbij door de realisatie van wadi’s de buffering en infiltratie in de bodem van hemelwater het terrein klimaatadaptief wordt gemaakt.

Bouwcombinatie
Dit project wordt gerealiseerd door een bouwcombinatie die bestaat uit MedicomZes, HOMIJ Technische Installaties en Van Kessel Sport & Cultuurtechniek, alle VolkerWessels ondernemingen.

#trotsoponswerk!

Een project gekenmerkt door de vele gebogen ruiten!