• Project: Nextel Wommelgem
  • Aannemer: Thys
  • Ontwerp: m² Architecten
  • Fotograaf: Peter Van Hoof
Dit is de grid-sizer. Do not remove!

Nextel Wommelgem

Aan de E313 in Wommelgem, op een steenworp van Antwerpen, is de nieuwe vestiging van telecombedrijf Nextel gerealiseerd.

Snelweg
De ligging aan een snelweg vroeg niet alleen om een sterk geluidsisolerende gevel met akoestische beglazing, maar is ook als centraal thema in het ontwerp opgenomen.

Middels een sierbeplating, aangebracht door Aldowa, is een sterke horizontale belijning in de gevel gebracht die de snelheid van het voorbijgaande verkeer weerspiegelt. De horizontale lijnen zijn verbonden met vloeiende diagonalen, wat een knap staaltje las- en plaatwerk vergde. De verticale naden zijn zo onopvallend en vlak mogelijk gehouden door een semistructurele beglazing toe te passen.

Reliëf
Het centrale focuspunt is de entreezijde. Daar is een los volume onder het gebouw geschoven, dat zo transparant mogelijk is uitgevoerd door de toepassing van glazen steunvinnen. Deze entreezijde wordt geaccentueerd door een groter reliëf in de gevel; de sierbeplating steekt maar liefst 1,2 meter uit het gevelvlak. Aan de binnenzijde van het gebouw wordt deze vorm door de interieurarchitectuur op sierlijke wijze herhaald in een zitmeubel en een keuken om zo extra diepte te creëren.

U-vorm
Het gebouw staat in een U-vorm met de rug tegen de snelweg gericht. Aan de afgeschermde patiozijde werd een groenvoorziening met rust- en pauzegelegenheid aangelegd voor de medewerkers, wat bovendien zorgt voor een mooi uitzicht vanuit de kantoorruimtes.

Foto’s © Peter Van Hoof

De ligging aan een snelweg is het centrale thema