• Project: InnovOcean, Oostende
  • Architect: evr architecten
  • Aannemer: Algemene bouw Maes, Groep Van Roey
  • Fotograaf: Joris Van Deuneghem
Dit is de grid-sizer. Do not remove!

InnovOcean, Oostende

Campus aan zee

Onder de naam InnovOcean Campus krijgt het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), haar projectpartners en de Oostendse vestiging van het ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek) op de Oosteroever in Oostende een nieuw gemeenschappelijk complex naast een duinenlandschap. In dit complex bevinden zich kantoren, een congrescentrum, een bibliotheek, een atelier, fysicochemische laboratoria en laboratoria voor aquacultuur.

Project vol uitdagingen

De realisatie was uitermate boeiend: een deel van het projectgebied is landschappelijk beschermd en er zijn ondergrondse hoogspanningsleidingen. Ook de natte labo’s met zeewater om zee-experimenten in gecontroleerde omstandigheden uit te voeren vroegen om technisch hoogstaande oplossingen.

Het team van evr-architecten tekende een open, functioneel en eigentijds concept. De thematiek van zee en water komt overal terug in de materiaalkeuzes. Zo is de gevel voorzien van blauwe glasmozaïek. Ook de reflectie, de gladheid en de lichtbreking van de gevel refereren naar de mooie kleurschakeringen die we vaak zien aan de kust. Voor de vloeren en het schrijnwerk hielden de architecten rekening met de kleuren van zeezand. Het ontwerp stimuleert maximale samenwerking en kennisuitwisseling. Het is circulair en modulair opgevat en de ruimtes kunnen aangepast worden.

Duurzaamheid troef

InnovOcean Campus is een compact BEN-gebouw (Bijna Energie Neutraal) met een E-peil van maximum 30. Dat duurzaamheid een belangrijk thema is, blijkt ook uit de keuze voor onderhoudsarme materialen, water(her)gebruik, integrale toegankelijkheid, daglicht en akoestisch comfort.

De InnovOcean Campus belooft een nieuwe landmark in Oostende te worden.

Vorsselmans
Ons team plaatste in totaal 220 ramen (rondom voorzien van gemoffelde plooiwerken voor de aansluiting van de gevelmozaïek) en 17 deuren in AWS/ADS70 HI en 205 m² vliesgevel in FWS50 waarvan deze op de bovenliggende verdiepingen zijn uitgevoerd als zelfdragende gevels over enkele verdiepingen.

Omwille van de nabijheid van de zee en de inplanting van labo’s in het gebouw, werd er gemoffeld op basis van 2-laagssysteem met pré-anodisatie. Wegens de nabijheid van het tramspoor diende ook naar akoestiek voor het schrijnwerk de nodige voorzieningen worden opgenomen. Zo zijn de isolerende profielen van het BEN-gebouw voorzien van hoogrendementsglas met rondom de nodige folies voor wind- én waterdichting.

Een prachtig blauwe gevel dat de kleurschakeringen van onze kust reflecteert.