• Project: Radboudumc, Nijmegen
  • Architect: EGM Architecten
  • Aannemer: Bouw4Care VOF
Dit is de grid-sizer. Do not remove!

Radboudumc, Nijmegen

Ontwikkeling van innovatieve, duurzame en betaalbare gezondheidszorg nu en later

Het Radboudumc is een universitair medisch centrum voor patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs, gevestigd in Nijmegen. Het Radboudumc wil voorop lopen in de ontwikkeling van een innovatieve, duurzame en betaalbare gezondheidszorg. Haar missie luidt: ‘to make a significant impact on healthcare’. Deze missie verwezenlijkt het Radboudumc met persoonsgerichte zorg, aantoonbaar onderscheidende kwaliteit, doelmatigheid en duurzame netwerken. Bijna 12.000 medewerkers en ruim 3.000 studenten werken daarmee aan de toekomst van gezondheidszorg en medische wetenschappen.

Radboudumc Hoofdgebouw
Het nieuwe Hoofdgebouw is het laatste gebouw in het vernieuwingsplan van het Radboudumc. Een compact en op de toekomstgericht gebouw, dat de missie en visie van het Radboudumc ondersteunt. In het gebouw krijgt vooral de beschouwende en neuro-sensorische zorg een plek. Daarnaast vormt het gebouw de hoofdentree van de campus. In het ontwerp is gekozen voor het principe ‘healing environment’. Licht, lucht, ruimte, uitzicht en een groene omgeving in de vorm van tuinen en dakterrassen spelen dan ook een belangrijke rol. Dit geldt voor zowel de ruimten waar patiënten komen alsook voor de werkomgeving van de medewerkers.

Compacte en overzichtelijke zorgomgeving
Het Hoofdgebouw (voorheen Gebouw S) vervangt een groot aantal gebouwen die niet meer aan de huidige wensen en standaarden van het Radboudumc voldoen. Daarnaast wordt het aantal benodigde meters vastgoed drastisch teruggebracht om een compacte, overzichtelijke en toegankelijke zorgomgeving te realiseren. Het gebouw is zoveel mogelijk generiek ontworpen en heeft een heldere en zeer flexibele structuur, waardoor eenvoudig ingespeeld kan worden op toekomstige functieveranderingen. Ondanks de hoge standaardisatie in de poliklinieken, de klinieken en het stafdomein blijft de eigen identiteit van de verschillende afdelingen bewaard.

Bouw
Vorsselmans heeft voor dit project ruim 1000 kozijnen en ongeveer 2350m2 gevel geplaatst – in totaal zorgt dit voor 4850m2 glasoppervlakte. De helft van de kozijnen is daarbij uitgerust met een opengaand deel waarmee de facetten licht, lucht en uitzicht uit het principe ‘healing environment’ in ieder geval al aardig ondervangen zijn.

Om te voldoen aan de technische en esthetische wensen, staat het project verder bol van profielen en oplossingen die specifiek voor dit project zijn ontwikkeld.
Naast aluminium vliesgevels zitten er ook houten (Stabalux) vliesgevels in onze opdracht (ongeveer 475m2, waarvan 270m2 brandwerend). De stijlen en regels zijn gemaakt van 60 of 80mm gelamineerd lariks. De productie hiervan werd logischerwijs grotendeels uitbesteed maar de engineering, attestering, werkvoorbereiding en montage lag volledig bij Vorsselmans.

BREEAM Excellent
Het ontwerp voor het nieuwe Hoofdgebouw heeft het certificaat BREEAM Excellent ontvangen. Het Radboudumc is hiermee het eerste universitair medisch centrum in Nederland en heeft daarbij ook de hoogste score behaald van alle ziekenhuizen in Nederland.

Een totaal van 4850m2 glasoppervlakte!