• Project: Stokerijstraat
  • Architect: Stéphane Beel Architect
  • Aannemer: THV Kanaal - Vanhout
  • Ontwerp: Stokerijstraat - Axel Vervoordt
Dit is de grid-sizer. Do not remove!

Stokerijstraat

Vorsselmans kreeg de opdracht om aluminium Schüco-ramen te voorzien in de silo’s van dit uniek woonproject.

Oorspronkelijk stonden op deze locatie, die vroeger als mouterij werd gebruikt, acht ronde silo’s. Twee daarvan werden afgebroken en opnieuw opgebouwd in de vorm van een rechthoek. Vervolgens werden vloerelementen en raamsparingen voorzien in de overgebleven silo’s. Tussen de betonnen gebouwen van 40 m hoog, werden vloerdeeltjes geplaatst (passerelles) die dienst doen als overgang van de ene naar de andere silo.

Ronde en vierkante silo’s

In de ronde silo’s van de Stokerijstraat zitten 114 opengaande ramen met aan de buitenkant een volledig aluminium gelast kaderelement. De vierkante silo’s werden voorzien van grote driedelige hefschuiframen van 8 m breed en 2,3 m hoog, al dan niet voorzien van zonwering. Uniek aan deze schuifdeuren is de extreem hoge eis die gesteld is aan de wind- en waterdichting. In het testcentrum van Schüco werden speciale testen uitgevoerd om aan deze strenge eisen te voldoen. Na montage van de schuiframen wordt aan de binnenkant nog een doorvalveilige glazen borstwering gemonteerd. Om de woningen over de silo’s te laten lopen, worden tussen de verschillende silo’s verbindingspasserelles geplaatst, die op hun beurt van aluminium ramen worden voorzien: vast, opengaand met glazen borstwering of als brandwerende uitvoering.

Buitenstad

De woonbeleving in deze silo’s zal alleszins heel bijzonder zijn met een uniek uitzicht over het Albertkanaal en een nabijgelegen sluizencomplex. Het geheel van dit project resulteert in een echte ‘buitenstad’ om te wonen, compleet met ondersteunende functies, en te werken in een duurzame en ontspannende omgeving. De bezieler van dit concept is de wereldbefaamde kunsthandelaar Axel Vervoordt.

Uniek aan de schuifdeuren is de extreem hoge eis m.b.t. wind- en waterdichting.