• Project: TNO, Leiden
  • Architect: Centrum Architecten
  • Aannemer: Bakels & Ouwerkerk Bouwgroep
Dit is de grid-sizer. Do not remove!

TNO, Leiden

Het Leeds Bio Science Building bevindt zich op het Bio Science Park Leiden en staat internationaal aangeschreven als toonaangevend life-science kenniscluster en behoort tot de top vijf Bio Science parken van Europa.
Leeds Investment heeft een bouwteam samengesteld om het Leeds Bio Science Building te herontwikkelen en aan te passen aan de huidige eisen.
De totale ontwikkeling bestaat in totaal uit 4 fases:
• Fase 1: AMS gebouw
• Fase 2: Techniek gebouw
• Fase 3: Parkeergarage
• Fase 4: Hoogbouw

Het aantal m² op het perceel zal met ruim 10.000 m2 toenemen waarmee het Leeds Bio Science Building een totale omvang zal krijgen van circa 21.500 m2. Voor zowel de bestaande bouw, de AMS als de hoogbouw die zal worden ontwikkeld is het streven een BREEAM Very Good certificaat te verkrijgen.

Vorsselmans staat in voor fase 4 “Hoogbouw”. Dit onderdeel betreft nieuwbouw en Vorsselmans staat in voor de complete gevelrealisatie. Het gebouw is 40m hoog en heeft in totaal 6000m2 (vlies)gevel bestaande uit glas, glaspanelen (wit) en roosters (grijs).

De zichtbare gebogen hoeken zijn ook daadwerkelijk gebogen (niet gesegmenteerd). Aan de voorzijde van het gebouw loopt de gevel twee keer onder een andere hoek weg waardoor een luifel bij de ingang en een dakterras op de een na hoogste verdieping ontstaat . Bouwkundig zorgt dit twee keer voor een interessante knoop.
De grootste uitdaging is echter de beperkte bouwplaats in combinatie met de gebouwhoogte. Er is nl. niet veel beschikbare ruimte omdat de bouwplaats is ingesloten door water en een bestaand gebouw.

Kijken jullie mee naar het prachtige resultaat?

Een internationaal toonaangevend life-science kenniscluster