• Project: VRT Huis, Vilvoorde
  • Aannemer: Willemen Construct, Jan De Nul en EEG
  • Ontwerp: OFFICE Kersten Geers David Van Severen, Jaspers-Eyers Architects, Bureau Bas Smets, Tractebel Engineering, CES en iDeal Acoustics
Dit is de grid-sizer. Do not remove!

VRT Huis, Vilvoorde

VRT, de openbare omroep voor radio en televisie in Vlaanderen, heeft een tijd geleden partners gekozen voor de bouw van haar nieuwbouwproject waarnaar het in de zomer van 2026 wil verhuizen.
Willemen Construct & Jan De Nul Group gaan de opdracht aan samen met bouwtechnologiegroep EEG, architectenbureaus OFFICE Kersten Geers, David Van Severen, Jaspers-Eyers Architects en Bureau Bas Smets, ingenieursbureaus Tractebel en CES en bouwer van tv- en radiostudio’s Ideal Acoustics. Onder de naam ‘VRT Morgen’ worden de krachten gebundeld om samen het nieuwe VRT-huis te realiseren. Vorsselmans aangesteld voor het realiseren van de gevels.

De Reyerslaan
Het nieuwe VRT-huis van 65.000 m² blijft op de huidige site aan de Reyerslaan. Het wordt een compact en veelzijdig gebouw van twee gestapelde volumes. De basis is een achthoekig volume met een ruime lobby, een eventruimte, een bedrijfsrestaurant, logistieke werkruimtes met laad- en loszones en drie grote televisiestudio’s. Daarbovenop komt het tweede volume met in totaal drie verdiepingen. Elke verdieping bestaat uit ruime werkvloeren. “We hebben gekozen voor een horizontaal gebouw dat een nieuwe manier van werken bevordert”, aldus CEO van de VRT Frederik Delaplace. “Onze mensen zullen letterlijk samenwerken op grote werkplatformen die flexibel kunnen inspelen op hoe media de komende decennia evolueren. Het gebouw wordt een plek waar creatie en interactie centraal staan.”

Binnentuinen
Het nieuwe VRT-huis wordt een compact gebouw, geïntegreerd in de natuurlijke omgeving en met een beperkte ecologische voetafdruk. Het bouwproject kiest enerzijds voor het behoud van zo veel mogelijk bestaande bomen en anderzijds blijft het nieuwe gebouw 100% vrij van fossiele brandstoffen. Er wordt gebruik gemaakt van een goed isolerende gebouwenschil en het gebouw wordt volledig verwarmd met behulp van gerecupereerde warmte en warmtepompen. Op het dak komen nog eens 2.300 m² zonnepanelen. Het gebouw krijgt ook vijf grote binnentuinen en aanpalende terrassen. In combinatie met de bomen en het park zorgt dat voor een uitgesproken groene omgeving, zowel binnen als buiten.

Vorsselmans
Vanaf de start van de tender is Vorsselmans mee aan de tafel geschoven als partner voor de gevels. Samen met de architect en de andere partners zijn wij op zoek gegaan naar de meest efficiënte oplossing voor de gevel om te kunnen voldoen aan zowel de esthetische wensen van de architect/klant en de technische prestaties. Dit binnen een budget waarmee we de tender konden winnen.
Vermits de architecten op zoek waren naar een transparant gebouw in combinatie met grote overspanningen – welke behoorlijke doorbuigingen van de vloeren met zich meebrengen – zijn wij uiteindelijk gekomen tot een projectoplossing met nieuwe geëxtrudeerde profielen op basis van het bestaande gevelsysteem van Schüco.

Wij kijken alvast uit naar het verdere verloop van dit toch wel spectaculaire project!
#trotsoponswerk

Een uitdagend project om te voldoen aan zowel esthetiek als techniek.