Veiling in Hoogstraten

Eind 2016 werden we gecontacteerd door Gaston Opdekamp, toenmalig directeur van Coöperatie Hoogstraten.  Door de groei en de professionalisering van de veiling voldeed de huisvesting voor de kantoormedewerkers niet meer aan de hedendaagse eisen.  Vanuit een duidelijk programma werd onderzocht of we de bestaande kantoren zouden verbouwen of er gekozen zou worden voor een herbouw.  Rekening houdend met het programma van eisen, nieuwe manieren van werken, duurzaamheid en budget, werd gekozen om de bestaande kantoren te slopen en een nieuwbouw te plaatsen.

Om de footprint minimaal te houden zijn er 3 bouwlagen gebouwd waardoor we de inname van het open terrein konden beperken.

De kantoren werden zo ontworpen dat de verschillende teams kunnen samenwerken in hun eigen ruimte.  Dit om in alle rust te kunnen werken, maar ook nog contact te hebben met de collega’s.

Het gelijkvloers wordt in de architectuur benadrukt door de aanwezigheid van een plint die het gebouw draagt.  Deze plint zorgt er voor dat het gebouw vanop verschillende afstanden wordt beleefd in zijn geheel.  Als je dichter bij het kantoor komt, wordt je aangetrokken door de luifel en wordt de inkom duidelijk geaccentueerd.  De buitenverharding loopt door van buiten naar binnen via een binnenstraat die de bestaande gebouwen koppelen aan de nieuwbouw.  De aanplanting rond het gebouw zorgt er voor dat de overgang van de parking naar het gebouw wordt onderbroken.  Deze tuin zorgt tevens voor lucht rond het kantoor en kan als belevingsruimte / rustruimte worden gebruikt door de medewerkers.

Verder werd de gevel als een ‘rots in de branding’ ontworpen.  En de aanwezigheid van het kantoor op de hele veilingsite springt dan ook in het oog.  Eerlijke lijnen, eenvoudige vormen, natuurlijke materialen en het gekozen kleurenpallet geven de visie van het bedrijf weer.  In het gebouw werd ingezet op de meest duurzame en moderne technieken, ook dit is in verhouding tot de dagelijkse manier van werken van de veiling en de coöperatie.

Het volledige interieur werd mee ontworpen door LV-architecten, waardoor op elke schaal de uitstraling van de Coöperatie wordt door getrokken in het kantoorgebouw.

Den Berk Délice

Om het inpakken van de tomaten van de verschillende vestigingen te centraliseren besloot Den Berk Délice een nieuwe inpakloods te bouwen op de Kluis te Hoogstraten. Het gebouw van bijna 11.000 m² omvat naast de inpakloods ook een administratief kantoor en conciërgewoning. Het gebouw werd volledig vorm gegeven volgens de huisstijl van Den Berk Délice. Zowel de architectuur als het interieur werden ontworpen en gecoördineerd door LV-architecten.

Atypisch is dat het kantoor zich achteraan het perceel bevindt. Hier werd bewust voor gekozen, zodat de kantoren en vergaderruimtes zicht bieden op het waterbekken met het omliggend groen en de kathedraaltoren van Hoogstraten. Grote glaspartijen waren hier dan ook een must om ten volle van dit uitzicht te genieten. Om de toegang achteraan voldoende duidelijk te maken voor klanten, werd ervoor gekozen om de inkom vorm te geven als een serrekap. Intern zijn de kantoorruimtes georiënteerd rond een centrale belevingsruimte. Om voldoende licht te laten toetreden, werd gebruik gemaakt van een glazen sheddak. De vorm ervan verwijst opnieuw naar de teelt in de serres van Den Berk Délice.

Radboudumc, Nijmegen

Staalbeton, Rijkevorsel

ATOW, Antwerpen

J. Janssens & Zonen, St.-Lenaarts

Wonderwoods, Utrecht

TNO, Leiden

DP World, Antwerpen

Sterkens Security, Beerse

NCIA, Den Haag

VU, Amsterdam

Blauwhoef, Kapellen

Logistiek Park Waasland Aertssen, Verrebroek

Zonnepark J.M. Van Delft en ZN

Stal 13, Terneuzen

Maria Montessori, Nijmegen

't Kakelhof, Meer

Vandemoortele, Gent

Keensystems, Gemert

Restauratie Douaneloods, Essen

BMW Meeusen, Kalmthout

Reno-Art, Brecht

Rüttchen, Den Bosch

Pendennis Castle, Brasschaat

Sonate, Den Haag

DPG Media, Antwerpen

NAC, Leopoldsburg

Politiekantoor met appartementen, Wuustwezel

Voorzetgebouw Utrecht

Cordeel Headquarters

EMA, Amsterdam

Olympus, Leiderdorp

Amphia Ziekenhuis, Breda

Huis van Lorreinen, Mechelen

Verbindingsbrug, Utrecht

De Blanke Top, Cadzand

Villa 2, Knokke

Vochten Domotica & Elektriciteit

Garage Frijters

Gemeentehuis Westland

WZC Hollebeek Antwerpen

Periskal, Wuustwezel

Utopia Aalst

Fenixloodsen Rotterdam

Drukkerij Goossens

Cambridge Road

Val Benoît Luik

Dataline Loppem

Chemelot Campus Center Court Geleen

Theresia Lyceum Tilburg

Duvel Moortgat Breendonk

FAXX Tilburg

Triangel, Vlimmeren

AGC Europe Louvain-la-Neuve SOLAR

Rijnstraat 8

Stratford Edge

Veiling Hoogstraten

3.800 zonnepanelen van 255Wp per stuk op het dak van Veiling Hoogstraten. Dit komt overeen met het jaarverbruik van ongeveer 200 gezinnen.

W Hotel Amsterdam

Haga Ziekenhuis Den Haag

Haga Zienhuis

Den Haag

Het Looi - Groep Van Roey

OBK Luxemburg

Nextel Wommelgem

Aan de E313 in Wommelgem, op een steenworp van Antwerpen, is de nieuwe vestiging van telecombedrijf Nextel gerealiseerd.

Snelweg
De ligging aan een snelweg vroeg niet alleen om een sterk geluidsisolerende gevel met akoestische beglazing, maar is ook als centraal thema in het ontwerp opgenomen.

Middels een sierbeplating, aangebracht door Aldowa, is een sterke horizontale belijning in de gevel gebracht die de snelheid van het voorbijgaande verkeer weerspiegelt. De horizontale lijnen zijn verbonden met vloeiende diagonalen, wat een knap staaltje las- en plaatwerk vergde. De verticale naden zijn zo onopvallend en vlak mogelijk gehouden door een semistructurele beglazing toe te passen.

Reliëf
Het centrale focuspunt is de entreezijde. Daar is een los volume onder het gebouw geschoven, dat zo transparant mogelijk is uitgevoerd door de toepassing van glazen steunvinnen. Deze entreezijde wordt geaccentueerd door een groter reliëf in de gevel; de sierbeplating steekt maar liefst 1,2 meter uit het gevelvlak. Aan de binnenzijde van het gebouw wordt deze vorm door de interieurarchitectuur op sierlijke wijze herhaald in een zitmeubel en een keuken om zo extra diepte te creëren.

U-vorm
Het gebouw staat in een U-vorm met de rug tegen de snelweg gericht. Aan de afgeschermde patiozijde werd een groenvoorziening met rust- en pauzegelegenheid aangelegd voor de medewerkers, wat bovendien zorgt voor een mooi uitzicht vanuit de kantoorruimtes.

 

Foto’s © Peter Van Hoof

Little Manhattan Amsterdam

Gerechtsgebouw Breda

Nieuw Zuid Antwerpen

Campus Hoogvliet

Strijkijzer Den Haag

Hogeschool InHolland

Stack Breda

De Karel Doorman Rotterdam

Facet Utrecht

AGC Europe Headquarters Louvain-la-Neuve

Landrijt Eindhoven

Castella Nijmegen

Kantoor Vanhout.Pro

Knokke Ziekenhuis

Stokerijstraat

Navo Brussel

STC College, Rotterdam