Zonnepanelen plaatsen in 2021: nog steeds een interessante investering

Met de komst van de digitale meter betaal je voortaan een tarief voor het gebruik van het net, gebaseerd op de hoeveelheid stroom die je er in werkelijkheid vanaf haalt. Ook de leverancierskosten (de kosten voor je verbruik) worden berekend volgens je werkelijke verbruik. De stroom die je zelf terug op het net injecteert kan je ‘verkopen’ aan je energieleverancier. Hou er rekening mee dat deze prijzen lager liggen aangezien de energievraag overdag minder is. Hoe meer je van je eigen opgewekte stroom verbruikt, hoe lager je je energiefactuur houdt.

Momenteel verbruikt een gemiddeld gezin tot 35% van de energie die het met hun zonnepanelen opwekt onmiddellijk, de overige stroom wordt op het net geïnjecteerd. Indien je dit kan optrekken naar meer dan 50% is de terugverdientijd van je zonnepanelen hetzelfde als een installatie die voor 2021 werd geplaatst (7 à 8 jaar). Er zijn heel wat mogelijkheden om je stroomverbruik te optimaliseren, zo kan je overdag apparaten opladen of je wasmachine en afwasmachine doen draaien. Ook de aanschaf van een thuisbatterij en warmtepompboiler kunnen helpen om je stroomverbruik beter te beheren.

Zelfs zonder premies blijven zonnepanelen een verstandige investering. Dankzij de voortdurende innovaties in de sector is een zonnepaneel de afgelopen tien jaar bijna drie keer goedkoper geworden, ook het rendement ligt een pak hoger. Je hoeft overigens niet te wachten tot de zomer om zonnepanelen te plaatsen, ook in de winter leveren deze een goed rendement op. Zonnepanelen hebben immers geen warmte nodig maar licht, te veel hitte verlaagt op dat moment zelfs het rendement van je zonnepaneel. Een zonnige winterdag is dus ideaal voor de werking van je zonnepanelen.

 

Hoe premie aanvragen?

Je premie aanvragen kan via de website van Fluvius. Om in aanmerking te komen dien je aan enkele voorwaarden te voldoen:

  • Het gaat om een nieuwe installatie met een omvormervermogen van maximaal 10 kVA. Achter het aansluitingspunt bevinden zich geen andere zonnepanelen.
  • De nieuwe zonnepanelen moeten door een installateur op het dak van je gebouw worden geplaatst of gevalideerd.
  • De zonnepanelen mogen niet worden uitgebreid met een installatie die geniet van de regeling van de ‘terugdraaiende teller’, tenzij je onherroepelijk afstand doet van dit recht.
  • De geplaatste zonnepanelen moeten uiterlijk 3 maanden na de indienstname bij de netbeheerder aangemeld zijn.

Je kan alle voorwaarden hier nalezen.

 

Hoeveel bedraagt de premie?

De premie wordt berekend op basis van het vermogen van je zonnepanelen en mag niet meer bedragen dan 40% van je investeringskost. In 2021 bedraagt de premie 300 euro per kWp voor installaties tot maximaal 4 kWp en bijkomend 150 euro per kWp van 4 tot 6 kWp. Wanneer je installatie een vermogen heeft van 6 kWp of meer heb je dus recht op 1.500 euro. Een gemiddelde installatie kost al gauw 5.000 tot 5.500 euro, door de onmiddellijke uitbetaling van deze nieuwe premie wordt je investeringskost aanzienlijk verlaagd.