• Project: Louise Marie, Antwerpen
  • Architect: POLO Architects
  • Aannemer: Vanhout - Vanhout Bilzen
Dit is de grid-sizer. Do not remove!

Louise Marie, Antwerpen

Naast de Singel van Antwerpen, op het terrein van het vroegere kinderziekenhuis Louise-Marie, bouwen Vanhout en Vanhout Bilzen een nieuwe eyecatcher van 14 verdiepingen. Project Louise Marie telt 207 appartementen verdeeld over 2 gebouwen die verbonden worden door een groot glazen akoestisch scherm.

Nieuwe landmark
Louise Marie kan gerust de nieuwe landmark aan de Antwerpse skyline genoemd worden. De twee woontorens zijn op zich al imposant en het glazen scherm dat de twee gebouwen verbindt zal daar alleen maar aan toe bijdragen. Het scherm is maar liefst 47 meter hoog en 22 meter breed en zal een akoestisch microklimaat creëren in de gemeenschappelijke binnentuin van de bewoners.
Vorsselmans heeft het ganse project geëngineerd en uitgevoerd, ook het glazen scherm welke een specifieke uitdaging bood m.b.t. thermische werkingen. De bewoners hebben vanuit hun appartement zo een schitterend zicht over Antwerpen. De indrukwekkende glazen wand zorgt voor veel lichtinval en zorgt voor een oase van rust op het binnenplein.

Geluidscherm, geen koud kunstje
De gebouwen zijn minder onderhevig aan thermische werking vanwege isolatie; ze hebben een relatief constante temperatuur van 20°C. De kolommen en de bovenbalk zijn niet geïsoleerd en zijn dus onderhevig aan temperatuurschommelingen, d.w.z. dat ze krimpen in de winter en uitzetten in de zomer. De specifieke uitdaging was om de thermische werking van de betonstructuur van het scherm te laten rijmen met die van de twee gebouwen, zowel verticaal als horizontaal. Hiervoor hebben we een extrusie profiel ontworpen om alle mogelijke zettingen te kunnen opvangen!

Dat we houden van uitdagingen is zeker – blij dat we hiertoe ons steentje konden bijdragen.
#trotsoponswerk!”

Oase van licht en rust in de stad.