Louise Marie Antwerpen Vorsselmans gevelbouw
Louise Marie Antwerpen Vorsselmans gevelbouw

Louise Marie

Naast de Singel van Antwerpen, op het terrein van het vroegere kinderziekenhuis Louise-Marie, staat nu een nieuwe eyecatcher van veertien verdiepingen. Project Louise Marie telt 207 appartementen, verdeeld over twee gebouwen die verbonden worden door een groot, glazen akoestisch scherm.

Gebouwtype Wonen
Locatie Antwerpen
Architect POLO Architects
Aannemer Vanhout - Vanhout Bilzen

Nieuw landmark

Louise Marie kan gerust het nieuwe landmark van de Antwerpse skyline genoemd worden. De twee woontorens zijn op zich al imposant en het glazen scherm dat de twee gebouwen verbindt draagt daar alleen maar aan bij. Het scherm is maar liefst 47 meter hoog en 22 meter breed, en zal een akoestisch microklimaat creëren in de gemeenschappelijke binnentuin van de bewoners.

Vorsselmans heeft het project ontwikkeld en uitgevoerd, inclusief het glazen scherm dat op vlak van thermische werking een echte uitdaging bood. De bewoners hebben vanuit hun appartement een schitterend zicht over Antwerpen. De indrukwekkende glazen wand zorgt voor veel lichtinval en voor een oase van rust op het binnenplein.

Louise Marie Antwerpen Vorsselmans gevelbouw

Geluidsscherm, geen koud kunstje

De gebouwen zijn minder onderhevig aan thermische werking vanwege de isolatie: ze hebben een relatief constante temperatuur van 20 °C. De kolommen en bovenbalk zijn niet geïsoleerd en zijn dus onderhevig aan temperatuurschommelingen: ze krimpen in de winter en zetten uit in de zomer. De specifieke uitdaging van het project was om de thermische werking van de betonstructuur van het scherm te laten rijmen met die van de twee gebouwen, zowel verticaal als horizontaal. Hiervoor ontworpen we een extrusieprofiel om alle mogelijke zettingen op te vangen.

Dat we houden van uitdagingen is zeker. We zijn blij dat we ons steentje konden bijdragen!
#trotsoponswerk

Louise Marie Antwerpen Vorsselmans gevelbouw

Nog vragen? We helpen je graag verder!

Nog vragen of komt u graag een kijkje nemen in onze showroom? Wij maken graag tijd om al uw vragen te beantwoorden! Steeds op afspraak: contacteer ons via onderstaand telefoonnummer of via ons contactformulier.

Gerelateerde realisaties