Castella

De Castellatoren is gebouwd op het voormalige fabrieksterrein van Dobbelman in Nijmegen. Het 42 meter hoge appartementsgebouw is een echte blikvanger bij binnenkomst in de stad. Vanwege de hoge geluidsbelasting van auto- en treinverkeer zijn aan drie zijden zogenaamde “dove gevels” toegepast. De cassettes in de gevel zorgen voor een bijzonder reliëf.

 

Gebouwtype Wonen
Locatie Nijmegen
Architect DOK Architecten
Aannemer Bouwbedrijf Berghege

Complexe gevelbouw

De Castellatoren telt 13 bouwlagen en is gelegen aan twee drukke stadsingangen in Nijmegen: de Graafseweg en het spoor. Vorsselmans werd door DOK Architecten uit Amsterdam al in een vroeg stadium gevraagd om een systeem te ontwikkelen voor de complexe gevelbouw. Het cassettesysteem vormt als ongeïsoleerde buitenschil de scheiding tussen buiten (de drukke verkeersader en het spoor) en binnen (de galerij met achterliggende appartementen). De glazen schil heeft zodoende een tweeledige functie: het afschermen van de galerij en een geluidsisolerende functie.

Opvallend reliëf

In totaal hebben we 476 cassettes (aluminium kaders) geprefabriceerd, van 1,86 m breed tot wel 3,90 m hoog, met drie verschillende diepten (150, 350 en 500 mm). De verschillende diepten creëren een opvallend reliëf, wat de gevel uniek maakt. De cassettes zijn opgebouwd uit specifieke profielen, die speciaal voor de Castellatoren zijn gemodificeerd. Naar gelang de diepte van de cassette, werd een andere kleur zonnenwerend glas gebruikt: cleargreen of dark blue. De diepste cassettes zijn ontworpen om bankjes in te plaatsen.

Aan de kopgevel werd de betonwand weggewerkt door glas met een zeefdruk toe te passen. Naast de 2.690 m2 aan cassettes heeft Vorsselmans ook de standaard gevelpuien geleverd ter afsluiting van de appartementen.

Bouwen aan hoge snelheid

Ook op logistiek vlak was dit project een heuse uitdaging. Vanwege de kleine bouwplaats werden het productieproces, het transport en de montage zorgvuldig op elkaar afgestemd. De cassettes werden meteen bij levering naar boven gehesen en gemonteerd. Ze hangen als een elementengevel tegen de betonconstructie. Voorafgaand aan de montage hebben we speciale ankers gemonteerd aan de verdiepingsvloeren, die op elke vloer anders werden afgesteld. Dankzij de hoge mate van prefabricage konden de cassettes tegen een zeer hoge snelheid gemonteerd worden (24 elementen per dag).

Het productieproces duurde van september tot en met november 2012. De montage gebeurde in de maanden november en december 2012. In april 2013 werd de Castellatoren officieel geopend door burgemeester Brulst. De Castellatoren is onderscheiden met de Architectuurprijs Nijmegen 2013.

Nog vragen? We helpen je graag verder!

Nog vragen of komt u graag een kijkje nemen in onze showroom? Wij maken graag tijd om al uw vragen te beantwoorden! Steeds op afspraak: contacteer ons via onderstaand telefoonnummer of via ons contactformulier.

Gerelateerde realisaties