DP World

DP World had nood aan extra containercapaciteit. Bij gebrek aan ruimte om uit te breiden zag de terminaluitbater geen andere optie dan ‘inbreiding’. De voorbije jaren werd de terminal aan het Deurganckdok in Antwerpen volledig heringericht. De nieuwbouw, die DP World bouwde op een boogscheut van het oude gebouw, maakte ook deel uit van dit plan.

 

 

Gebouwtype Werken
Locatie Antwerpen
Architect Areal Architecten
Aannemer Groep Van Roey - Vanhout.pro

Project

Voor de nieuwbouw werd een strook restgrond gekozen van 4.200 vierkante meter waar geen enkele andere bestemming aan kon worden gegeven. De inplanting van het gebouw op de site is opmerkelijk. Het werd over een rijweg heen gebouwd, bovenop doorgaand terminalverkeer, en er moest bovendien rekening gehouden worden met factoren als hoogspanningslijnen, spoorbundels, wegen, tunnels, water- en gasleidingen. De architecten zijn hiermee bijzonder creatief omgegaan. Het gebouw telt vier bouwlagen waarvan één ondergronds. In het midden van het complex moest een uitsparing komen omdat we een veiligheidsafstand moeten behouden tegenover de hoogspanningskabels. Er is van de nood een deugd gemaakt en die uitsparing wordt een fraai dakterras met een uitzicht over de hele terminal.

Gevel

De gehele buitenschil van het gebouw is als vliesgevel uitgevoerd. Over de lange zijdes verspringt de gevel iedere verdieping met ongeveer 20 cm, waarbij de ene gevel in stappen naar voren komt en de andere naar achteren. De aluminium profielen zijn koper geanodiseerd en ook het glas heeft een koperkleurige HP coating. Hierdoor moet het gebouw een industrieel uiterlijk krijgen.

Bijzonder energiezuinig

Op de twee bovenverdiepingen zit de eigen administratie, de dienst Planning en het management. Verder is een parking voorzien met 260 plaatsen die met een 65 meter lange passerelle verbonden is met het gebouw zodat er geen wegen gekruist moeten worden. Er zijn ook laadpalen voor elektrische wagens en stallingen voor e-bikes voorzien. Door innovatieve verwarmingstechnieken is het gebouw bijzonder energiezuinig zijn. En het is bovendien een eyecatcher aan het Deurganckdok. De architectuur is geïnspireerd op gestapelde containers. Met deze opmerkelijke vorm, de koperkleurige glazen gevel en de geïntegreerde verlichting is het gebouw dag en nacht een herkenbaar baken voor het personeel en bezoekers.

Nog vragen? We helpen je graag verder!

Nog vragen of komt u graag een kijkje nemen in onze showroom? Wij maken graag tijd om al uw vragen te beantwoorden! Steeds op afspraak: contacteer ons via onderstaand telefoonnummer of via ons contactformulier.

Gerelateerde realisaties