Sonate, Den Haag

In Den Haag pronken sinds dit jaar de woontorens Adagio en Bolero. De torens maken deel uit van het project Sonate in het Spuikwartier, hartje Den Haag, op de plek waar eerder de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken gevestigd waren.

 

Gebouwtype Wonen
Locatie Den Haag
Architect MVSA architects
Aannemer Boele & van Eesteren
In het hartje van Den Haag

Een project met heel wat uitdagingen

Met woontorens Adagio en Bolero werden in totaal 456 appartementen en 1.500m² commerciële ruimte gebouwd. Adagio is van de hand van MVSA Architects uit Amsterdam, Bolero werd ontworpen door Klunder Architecten uit Rotterdam.

In september 2016 startte aannemer Boele in bouwteam om tot de ontwikkeling van deze plek te komen. Er werd van alle partijen heel vele tijd en energie in het voortraject gestoken zodat er tijdens de uitvoering geen heroverwegingen of wijzigingen nodig zijn. Wat in het voortraject is bedacht, wordt tijdens de uitvoering gerealiseerd. Dit verlaagt het risico en maakt het mogelijk om een mooi concept voor elkaar te krijgen, ondanks de grote uitdagingen op dit werk.

Onder de locatie loopt een woud van met elkaar verbonden oude parkeergarages die de gemeente Den Haag wilde behouden. Het was een grote constructieve puzzel waarbij tijdens de bouwteamfase verschillende methodes doorgerekend werden om de fundering voor de nieuwe woontoren in de bestaande kelder gerealiseerd te krijgen.

Een verdieping per 7 dagen

Bij beide torens zjin sandwichelementen gebruikt voor de gevels. Deze zijn snel en makkelijk in de uitvoering maar hebben in de werkvoorbereiding veel tijd en aandacht gekost omdat het samengestelde elementen zijn met enorm veel onderdelen en logistiek. voor beide tornes werd een proefopstelling van de elementen gemaakt die goedgekeurd diende te worden vooraleer er gestart werd met productie.

Door de goede voorbereiding ging de bovenbouw heel snel, soms met 6 à 7 dagen per verdieping.

Nog vragen? We helpen je graag verder!

Nog vragen of komt u graag een kijkje nemen in onze showroom? Wij maken graag tijd om al uw vragen te beantwoorden! Steeds op afspraak: contacteer ons via onderstaand telefoonnummer of via ons contactformulier.

Gerelateerde realisaties