Een slimme gevel voor een duurzame toekomst

Bij het ontwerp en de uitvoering van onze gloednieuwe kantoorruimtes & productiehal “Evergreen” hadden we één hoofddoel: het ontwikkelen van een groen en duurzaam gebouw om Vorsselmans een nieuw tijdperk in te sturen. Een tijdperk waarin Vorsselmans het voortouw wilt nemen binnen de eigen bedrijfscultuur én in de gevelbouw.

Hoe? Denk aan circulaire bouwmaterialen, groene energie d.m.v. zonnepanelen, een elektrisch wagenpark, duurzame installaties en HVAC technieken, verwarming met geothermische warmtepompen, uitsluiten van gas en ‘last but not least’ een slimme gevel op basis van slimme geveltechnieken. In het ontwerp van deze slimme gevel worden technieken toegepast om o.a. CO2 op te vangen, automatisch te ventileren, zon- en lichtinval te optimaliseren en de achterliggende ruimte volledig te transformeren met een interactief verticaal schuifraamsyteem.

Groengevels:
In samenwerking met Ecoworks zorgen we voor één van de ‘grootste groengevels’ in de Benelux tot heden. Zo bestaat de achterconstructie van onze groengevel uit hergebruikte gevel- en raamprofielen, voorzien de planten over een totale oppervlakte van meer dan 200m² onze werknemers van gezonde lucht en zijn ze een nieuwe voedselbron voor de lokale bijenpopulatie. Achter de groengevels schuilt ook een slim irrigatiesysteem, gestuurd door temperatuur- en vochtsensors welke de planten voorzien van de nodige mineralen.

Geautomatiseerde ventilatie:
Bij een te hoge CO2 waarde gaat op de eerste verdieping een ventilatieluikje open. Het AWS 90 VV.SI+ ventilatieluikje is een slim gevelsysteem van Schüco welk binnen Evergreen optimaal wordt benut door de koppeling aan het gebouwbeheerssysteem en de samenwerking met de HVAC installaties. Het luikje opent ook automatisch tijdens een koele zomernacht om het gebouw passief te koelen en energie te besparen.

Zon en lichtinval:
Voor een gezonde werksfeer is een optimale zon- en lichtinval van uiterst belang. Echter heeft dit ook een grote invloed op het binnenklimaat en de gebruikskosten van een gebouw. Bij Evergreen wordt de zonnewarmte en lichtinval geoptimaliseerd met een zonwerende coating 60/29 op het glas, uitgevoerd door Polypane. Met 60% lichttoetreding en slecht 29% energietransmissie, beschikken we over een zeer transparantie en tevens selectieve beglazing. Het aandeel licht kan i.f.v. gebruik verder worden beperkt met geautomatiseerde screens van Renson. Welke door het Minimal fixscreen design naadloos aansluiten bij onze vliesgevels.

We creëren een sterke connectie tussen binnen- en buitenruimte

Verticale schuiframen:
Op de 2e verdieping van Evergreen, waar onze refter en een echt ‘Vorsselmans Café’ zich bevindt, kan de ruimte ‘met een druk op de knop’ volledig getransformeerd worden. Zo zijn er 10 verticale schuiframen welke automatisch openschuiven waardoor een sterke connectie tussen binnen- en buitenruimte ontstaat. Het verticale schuifraam is ontstaan uit een recente ontwikkeling van onze eigen R&D-afdeling en Reynaers.

Aluminium cassette beplating
De gevel en het geheel van slimme geveltechnieken wordt omhuld met een ‘Aluminium jasje’ van onze vertrouwde partner Limeparts-Drooghmans. Dit ‘jasje’ bestaat uit twee delen:
1. een omkaderende cassetteband aan de rechtergevel welke buitenverlichting leidingen en afvoergoten van de groengevels verder integreren in het gevelontwerp.
2. een geperforeerd ‘aluminium bos’ aan de voorzijde van het gebouw. Dit bos ontstaat door grotere en kleinere perforaties uit te voeren op de beplating welke tot leven komt met de licht bronzen anodisatie kleur van Alumet.

#TROTSOPONSWERK
Door: Jorben Stroeckx, R&D Engineer bij Vorsselmans