BS 't Blokje

Nieuwbouw ’t Blokje in Loenhout is in talloze opzichten een unicum. Bijzondere architectuur en levendige kleuren, een atypische mix van functies én gebouwd met sociale impact. Dit is de ultieme vertolking van DCA’s visie ‘meer dan bouwen’. Met dank aan de vruchtbare kruisbestuiving tussen alle betrokken partijen.

 

Gebouwtype Onderwijs
Locatie Loenhout
Architect LV-Architecten
Aannemer DCA

Focus op openheid en verbinding

Het ontwerp van de scholencampus is van LV-architecten onder leiding van Luk Vorsselmans. “Onze opdracht was tweeledig: op macroniveau bekijken waar de nieuwe school zou komen, en op microniveau het concept van een brede school vertalen in gebouwen en terreinen”, licht Luk Vorsselmans toe. “Breed mag je gerust ruim interpreteren, want zowel gebouwen als omgeving worden breed gebruikt. Zowel in de buiten- als de binnenomgeving draait alles rond openheid en verbinding. Grote open ruimtes met veel glaspartijen voor een connectie met het exterieur. En vanbinnen ‘geschakelde’ klassen in plaats van een klassieke gang met afgebakende lokalen. Er heerst overal samenhang. Zelfs tussen de klassen zijn er cocons, bijvoorbeeld voor leerlingen die extra aandacht of rust nodig hebben.

Multifunctioneel gebruik

Voor LV-architecten reikt het begrip duurzaamheid verder dan een goed E-peil. ’t Blokje is duurzaam op het vlak van stedenbouwkundige integratie, architectonische kwaliteit, toegankelijkheid, leefbaarheid en bruikbaarheid. Luk Vorsselmans: “We hebben de verzuchtingen van de school gerijmd met een concept dat veelzijdigheid toelaat en tegelijk uitblinkt in eenvoud en uniformiteit. De school breekt met het traditionele verwachtingspatroon omdat er achter elke gevel een ‘verrassing’ schuilt. De structuur op zich is eenvoudig maar doordacht. De gekleurde vlakken geven er iets speels aan. Maar het is vooral het multifunctionele gebruik dat deze campus zo bijzonder maakt. De visie van de gebruikers sijpelt overal in door. Dat is de slotsom van een prima interactie met alle betrokkenen. In dit project heeft iedereen aan de kar getrokken en goed gecommuniceerd. Het resultaat spreekt voor zich. Dit is de school van de toekomst die bijdraagt tot het geluk van alle gebruikers.”

Nog vragen? We helpen je graag verder!

Nog vragen of komt u graag een kijkje nemen in onze showroom? Wij maken graag tijd om al uw vragen te beantwoorden! Steeds op afspraak: contacteer ons via onderstaand telefoonnummer of via ons contactformulier.

Gerelateerde realisaties