Radboudumc

Het Radboudumc is een universitair medisch centrum voor patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs, gevestigd in Nijmegen. Het Radboudumc wil vooroplopen in de ontwikkeling van een innovatieve, duurzame en betaalbare gezondheidszorg. Bijna 12.000 medewerkers en ruim 3000 studenten werken mee aan de toekomst van de gezondheidszorg en medische wetenschappen.

Gebouwtype Onderwijs
Locatie Nijmegen
Architect EGM Architecten
Aannemer Bouw4Care VOF

Radboudumc Hoofdgebouw

Het nieuwe hoofdgebouw is het laatste gebouw in het vernieuwingsplan van het Radboudumc. Het is een compact en toekomstgericht gebouw dat de missie en visie van het Radboudumc ondersteunt. In het gebouw krijgt vooral de beschouwende en neuro-sensorische zorg een plek. Daarnaast vormt het gebouw de hoofdingang van de campus. In het ontwerp is gekozen voor het principe ‘healing environment’. Licht, lucht, ruimte, uitzicht en een groene omgeving in de vorm van tuinen en dakterrassen spelen dan ook een belangrijke rol. Dit geldt voor zowel de ruimten waar patiënten komen alsook voor de werkomgeving van de medewerkers.

Compacte en overzichtelijke zorgomgeving

Het hoofdgebouw (voorheen Gebouw S) vervangt een groot aantal gebouwen die niet meer aan de huidige wensen en standaarden van het Radboudumc voldeden. Daarnaast wordt het aantal benodigde meters vastgoed drastisch teruggebracht om een compacte, overzichtelijke en toegankelijke zorgomgeving te realiseren. Het gebouw is zoveel mogelijk generiek ontworpen en heeft een heldere en flexibele structuur waardoor eenvoudig ingespeeld kan worden op toekomstige functieveranderingen. Ondanks de hoge standaardisatie in de poliklinieken, de klinieken en het stafdomein bewaren we de eigen identiteit van de verschillende afdelingen.

Bouw

Vorsselmans heeft voor dit project ruim 1000 kozijnen en ongeveer 2350 gevel geplaatst – in totaal zorgt dit voor 4850 glasoppervlakte. De helft van de kozijnen is daarbij uitgerust met een opengaand deel waarmee de facetten licht, lucht en uitzicht uit het principe ‘healing environment’ aardig ondervangen zijn.

Om te voldoen aan de technische en esthetische wensen, staat het project verder bol van profielen en oplossingen die specifiek voor dit project zijn ontwikkeld.

Naast aluminium vliesgevels zitten er ook houten (Stabalux) vliesgevels in onze opdracht (ongeveer 475 , waarvan 270 brandwerend). De stijlen en regels zijn gemaakt van 60 of 80 mm gelamineerd lariks. De productie hiervan werd (logischerwijs) grotendeels uitbesteed, maar de engineering, attestering, werkvoorbereiding en montage lag volledig bij Vorsselmans.

BREEAM Excellent

Het ontwerp voor het nieuwe hoofdgebouw heeft het certificaat BREEAM Excellent ontvangen. Het Radboudumc is hiermee het eerste universitair medisch centrum in Nederland en heeft daarbij ook de hoogste score behaald van alle ziekenhuizen in Nederland.

Nog vragen? We helpen je graag verder!

Nog vragen of komt u graag een kijkje nemen in onze showroom? Wij maken graag tijd om al uw vragen te beantwoorden! Steeds op afspraak: contacteer ons via onderstaand telefoonnummer of via ons contactformulier.

Gerelateerde realisaties