Gevelbouw projecten Antwerp Tower
Gevelbouw projecten Antwerp Tower

ATOW

De Antwerpse Toren, ooit uitgeroepen tot een van de ‘lelijkste gebouwen van Europa’, kreeg een grondige opknapbeurt.
De kantoorflat uit de jaren zeventig, vlak naast de neoklassieke Opera, werd gerenoveerd in het kader van een gemengd project dat WAA voor Matexi heeft ontwikkeld.

Gebouwtype Wonen
Locatie Antwerpen
Architect Wiel Arets Architects i.s.m. ELD
Aannemer THV CIT-Blaton - Democo

Projectomschrijving

Een hedendaags én energiezuinig gebouw van 26 verdiepingen in hartje Antwerpen. Matexi transformeerde de Antwerp Tower, naast de opera en vlakbij het Centraal Station, tot een woontoren die dankzij de toevoeging van de penthouse verdiepingen de Boerentoren voorbij is gestoken in de hoogte. Alleen de kathedraal is nog hoger. “Op bouwtechnisch vlak een huzarenstuk”

Vanaf het begin van het ontwerp was Vorsselmans – samen met Democo, leverancier van het witte beton – betrokken bij de transformatie van de gevel. Op de terugliggende terrassen zijn schuiframen voorzien voor het betreden van de buitenruimte, in het gevelvlak wilde de architect zo groot mogelijke glasvlakken toepassen. Omdat de bestaande structuur behouden bleef en deze langs alle kanten een stuk breder werd gemaakt, was het een enorme uitdaging om de optredende doorbuigingen op te vangen. Door het ontwikkelen van een speciaal op dit project uitgewerkte bevestiging, was het voor Vorsselmans mogelijk om een goede werking van de opengaande delen te garanderen. Ook de plaatsing van de grote ruiten – en met name op deze hoogte – was een enorme logistieke uitdaging waarbij een nauw overleg en afstemming met de overige betrokken partijen een must was.

Gevelbouw projecten Antwerp Tower
Van “lelijke eend” tot mooie zwaan.

Geschiedenis

Op de locatie van de huidige toren bevond zich rond 1900 een houten danspaviljoen en een restaurant. Het werd afgebroken om plaats te maken voor ‘Grand Hotel Weber’. Het was een prestigieus hotel in de typische belle-époquestijl, met een koepel en vier statige bronzen vrouwenbeelden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte het zwaar beschadigd en na de oorlog zou het gebouw nooit meer een hotel worden. Tot in de vroege jaren zestig stond het leeg om nadien met de grond gelijkgemaakt te worden. In 1973 werd er opnieuw op deze plaats gebouwd: een reusachtig kantorencomplex, dat we nu kennen als Antwerp Tower.

Nog vragen? We helpen je graag verder!

Nog vragen of komt u graag een kijkje nemen in onze showroom? Wij maken graag tijd om al uw vragen te beantwoorden! Steeds op afspraak: contacteer ons via onderstaand telefoonnummer of via ons contactformulier.

Gerelateerde realisaties