Hogeschool InHolland
Hogeschool Inholland heeft er een nieuw onderwijsgebouw bij – en wat voor één!
Het nieuwe Inholland gebouw van circa 31.000 m2 staat op een prachtige plek in de nieuwe wijk Sluisbuurt op het Zeeburgereiland.
Het gebouw heeft een campusachtige opzet en gaat onderdak bieden aan opleidingen in diverse domeinen.
Smart Building
Het gebouw is Bijna Energie Neutraal volgens de meest actuele normen.
Onderdeel daarvan is onder meer een gevelbekleding met geïntegreerde pv-cellen. Zo verwerkte Vorsselmans in totaal 1068 PV-panelen in de gevel. Dit in drie kleuren: antraciet, brons en blauw. Een heel bijzondere realisatie aangezien Vorsselmans duurzaamheid zelf héél hoog in het vaandel draagt (lees er hier meer over).
Het gebouw krijgt een WKO, als back-up een aansluiting op de stadsverwarming en het gaat een grote hoeveelheid sensoren bevatten die onder meer het CO2-gehalte meten, de ventilatie aansturen, de daglichttoetreding regelen en de bezetting van ruimten registreren. Een unieke innovatie is tot slot een ondergronds systeem voor afvalverzameling- en verwerking.
Toleranties, doorbuigingen en restricties
Aan de achterzijde van het gebouw bevindt zich een groot daklicht, waarboven een 20 meter hoge glazen gevel gemaakt moest worden. Dit was op zich al interessant, maar onder het daklicht en deels achter de gevel bevindt zich ook nog een groot atrium. Zowel het daklicht, de glazen gevel als de verdiepingen worden gedragen door een stalen vakwerkspant van twee verdiepingen. Een complexe constructie voor de aannemer, maar ook een technische uitdaging voor Vorsselmans.
Bijvoorbeeld vanwege de toleranties, doorbuigingen en restricties die hierbij kwamen kijken. Ook hier is in de engineeringsfase nadrukkelijk aandacht aan besteed, wat tevens geldt voor de aansluitdetails én montage. De aannemer heeft een houten constructie over de lichtstraat heen gebouwd, zodat wij met hangbruggen vanaf het hoogste dak onze gevels konden monteren. Dit maakt de gevels van Hogeschool Inholland op vele vlakken uniek.
Een technische uitdaging
In een intensief engineeringstraject van bijna een jaar heeft Vorsselmans het esthetische ontwerp van cepezed vertaald naar een technisch haalbaar en maakbaar ontwerp voor de gevels. Hierbij hebben we de lijnen die door de architect zijn uitgezet zoveel mogelijk getracht in stand te houden. Omdat de toepassing van PV-panelen in deze driehoekige vin-vorm aan de gevel nieuw was, werd er veel aandacht besteed aan het constructieve model met bijbehorende krachten, vervormingen en verankeringen.
We maakten een full-scale mock-up van een vliesgevelelement met vin en panelen, op basis waarvan nog enkele zaken zijn gefinetuned. Vervolgens zijn we met de productie gestart, waarbij onder andere de verborgen raamstroken en driehoekige vinnen zoveel mogelijk zijn geprefabriceerd.
Montage-uitdagingen door bijzondere gebouwvorm
Grootste uitdaging in dit project waren de planning en bijzondere getrapte gebouwvorm, waarvoor een specifiek montageplan gemaakt moest worden. Het gebouw bestaat uit verschillende blokken die gestapeld zijn, maar niet in één vlak liggen. Opvallend is ook de verdiepte tussenzone op hoogte, waar we niet eenvoudig met een kraan of hoogwerker bij konden komen. Daarom is per gevellijn een montageplan uitgewerkt.
De hoogbouw is grotendeels gemaakt vanaf hefsteigers, waarbij de steigers op een gegeven moment naar binnen zijn uitgebouwd om bij de hoger gelegen gebouwblokken te komen. Hierdoor konden de hefsteigers niet meer tot op maaiveld zakken. Op andere stukken is gewerkt vanaf kleine hoogwerkers op het dak en voor de verdiepte tussenzone hebben wij waar mogelijk gewerkt met een grote knikarm hoogwerker. De laagbouw is met schaarhoogwerkers gerealiseerd.
Nog vragen? We helpen je graag verder!
Nog vragen of komt u graag een kijkje nemen in onze showroom? Wij maken graag tijd om al uw vragen te beantwoorden! Steeds op afspraak: contacteer ons via onderstaand telefoonnummer of via ons contactformulier.